I år har jag påbörjat en renovering av elsystemet. Jag köpte på mig en del mtrl förra vintern men det hanns inte med då. Första uppgraderingen blev till semestern i år. Nya förbrukningbatterier och lite omstuvning av både placeringen av batterierna och kabeldragningen till dessa. Jag lägger upp några bilder för att minnas hur det såg ut och dokumentera det nya.

Före mekandet - en bild från 2010. Den gamla panelen med två mätare (spänning och dieseltank), 9 säkringar och fem brytare är kvar, bakom denna panel är det en enda röra med massor av kablar och en massa olika boxar samt kopplingar mha "sockerbitar" och tejp. En massa hängsäkringar i glas är det dessutom. Under hyllan en bilradio och VHF.
Vid detta tillfälle fanns det 2 st förbrukningsbatterier om 80Ah, 1 startbatteri och två solcellspaneler på totalt 70W. Fungerar hyfsat och löser vardagsproblemen med kylskåp, navigation med plotter och andra normalförbrukare. Ligger man stilla några dar, laddar man ur ganska mycket och då kan man behöva stödköra motorn någon timme.
Min tanke var att så långt som möjligt använda standardkomponenter med så lite specialanpassningar som möjligt.

Här får man vrida på huvudet 90 grader (bilder i liggande format) Så här fick panelen se ut i sommar, den nya multimätaren är provisoriskt monterad och två 12V cigg uttag finns med på prov. Många telefoner, datorer, nätverk mm som behöver laddning. Bakom panelen är det "mindre rörigt" och det mesta av elkablaget är numera dokumenterat och kopplat mot en säkringsbox.

Laddkretsen försågs med nytt kablage, här är generatorn med 35mm2 kabel, den gamla var 4mm2.
Totalt ca 8 meter kablage monterades, jag använde standardkablar som man köper i båtaffären. Vissa av dessa skall modifieras i vinter, både kortas av och göra plats för säkringar på både startkretsen och förbrukarkretsen.

Sommarens provisoriska version. Visst ser det fint ut? Nja kanske inte - Ur denna oreda har jag nu lyft ur diverse lådor - en AIS mottagare, en SEATALK converter och en splitter för VHF och FM-radio. Därmed ser det luftigt ut.... Det är iallafall väl uppmärkt och alla kablar är förbundna med kabelskor.

Nu har storstädningen påbörjats. Endast det kablage som skall finnas här är kvar och dessutom är mycket utbytt. Grundproblemet är att utrymmet är mycket begränsat 25*28cm och ca 25 djupt. Dessutom var det många funktioner som skall rymmas på samma yta. Tanken är nu att detta utrymme endast skall användas till elkopplingar och därtill hörande säkringar.

Nu är den nya innerpanelen på plats här finns överst (vänster) en flatstiftssäkringsbox för de kretsar som inte behöver en egen strömbrytare. Under den sitter en plintkoppling dit alla kretsar som behöver en strömbrytare är kopplade. Under den en samlingsskena för plusmatning av alla förbrukningskretsar. Totalt är det ca 25 kretsar som kommer att vara kopplade till denna panel. På baksidan av denna panel finns en motsvarande samlingsskena för jord. Samt samlingsskenor för olika belysningskretsar och lanternor. Resterande sladdar (till höger i denna bild) skall kopplas upp till multimätaren

Ett suddigt försök att illustrera hur det kommer att se ut med den nya panelen. 14st automatsäkringar som oxå tjänstgör som strömbrytare. Ovanför denna panel kommer ytterligare en panel med multimätaren och 230V strömbrytare.

Som sagt det var trångt i skåpet förut och jag var tvungen att hitta en ny plats för de nätverk som finns ombord. Det fick bli under scarndäck, ca 70cm från elskåpet. Här samsas nu ett SEATALK nätverk med info från instrumenten, ett NMEA 0183 nätverk för GPS och VHF, en översättare mellan SEATALK och NMEA 0183 och nytt för i år ett NMEA2000 nätverk för kommunikation mellan GPS och AIS, Dessutom placerades solcellsregulatorn här. Kvar att koppla in är givarna till instrumenten, dessa kommer att kopplas ihop med "fiskögon" eftersom de är så tunna ledare.